داروهای اعصاب, مقالات آموزشی

قرص یاسنال ۱۰

Yasnal_10

قرص یاسنال ۱۰ داروی رفع عوارض آلزایمر است، نام داروی موثر بکار رفته قرص یاسنال ۱۰ است، این دارو در دو دوز ۵ میلی گرم و ۱۰ میلی گرم تولید می شود، جهت تهیه داروهای مورد درخواست خود با دکتر داروساز مشاوره بگیرید. قرص یاسنال ۵، قرص یاسنال ۱۰، قرص قرص یاسنال ۱۰ ۵، قرص قرص یاسنال ۱۰ ۱۰ همه هم گروه هستند.

مصرف قرص یاسنال ۱۰ در مراحل خفیف متوسط و شدید بیماری آلزایمر تائید شده‌است . این دارو روی روند دژنراسیون عصبی تاثیر ندارد و تنها علایم درک و شناخت، فعالیت ذهنی، حافظه، توجه، ارتباط اجتماعی، تعقل، قدرت صحبت و فعالیت روزانه بیمار را بهبود می‌بخشد. گاهی مصرف دونپزیل با ممانتین در درمان بیماری آلزایمر به مصرف دونپزیل به تنهایی برتری دارد.

بلوک آنزیم استیل کولین استراز. دونپزیل یک مهارکننده اختصاصی غیر رقابتی و بازگشت‌پذیر استیل کولین استراز است که باعث افزایش استیل کولین خارج سلولی می‌شود.

قرص یاسنال ۱۰  در درمان آلزایمر 

 ماده‌ی مهمی در مغز وجود دارد به نام استیل کولین. این ماده نقش پیام رسان بین دو سلول عصبی را بازی می‌کند و پس از چند صدم ثانیه توسط آنزیمی به نام کولین استراز تجزیه می‌شود. در بیماری آلزایمر ماده استیل کولین در مغز کم شده و ارسال پیام بین دو سلول عصبی مغز مختل می‌شود. داروهایی که آنزیم کولین استراز را مهار می‌کنند باعث افزایش استیل کولین می‌شوند.

اولین عضو این خانواده، دارویی به نام تاکرین است که اولین بار، ده سال پیش برای درمان آلزایمر معرفی شد.

از آن موقع سه داروی دیگر به نام‌های دونپزیل (با نام تجاری آریسپت ) ، ریواستیگمین (با نام تجاری اکسلون) ‌و گالانتامین (با نام تجاری رمینیل) به بازار عرضه شده‌اند که عوارض جانبی آن‌ها از تاکرین به مراتب کمتر است. داروی دیگری که در کشور آلمان در سال ۲۰۰۳ میلادی عرضه شده است ممانتین نام دارد.

عوارض جانبی دارو قرص یاسنال ۱۰ چیست؟

داروی تاکرین در مواردی باعث صدمه به کبد می‌شود لذا امروزه به ندرت استفاده می‌شود، اما سایر داروهای ذکر شده عوارض خطرناکی ندارند. فقط ممکن است باعث تهوع ، استفراغ، ‌اسهال و کاهش وزن شوند. در هر حال این عوارض در افراد مختلف فرق دارد، میزان تأثیر داروهای مهار کننده کولین استراز قابل توجه است. پنجاه درصد بیماران درجاتی از بهبودی در حافظه، توانایی صحبت کردن صحیح، توانایی استدلال کردن و انجام کارهای روزمره را نشان می‌دهند.

نکته منفی در مصرف این داروها این است که معمولاً مدت تأثیر آن‌ها محدود است. این داروها بین ۶ ماه تا ۲ سال اثر بهبودی دارند و بعد از آن هیچ پیشرفتی در بهبود علایم بیماری مشاهده نخواهد شد. البته قطع داروها نیز بطور یقین باعث بدتر شدن علایم می‌شود و در نتیجه دارو را باید تا آخر عمر مصرف نمود.

خانواده‌هایی که بیمارشان از این داروها استفاده می‌کند اغلب می‌گویند که ذهن بیمار تیزتر و حواسش جمع‌تر گشته است، اتفاقات اخیر را بهتر به یاد می‌آورد و بیش از سابق می‌تواند از خودش نگهداری کند. همچنین روحیه بیمار بهتر می‌شود و کمتر دست به تکرار سؤالات و جابجا گذاشتن چیزها زده و در محیط آشنا کمتر سردرگم می‌شود. هرچند این تغییرات خیلی تکان دهنده نیستند اما معمولاً خانواده بیمار را ارضا می‌کند.

هنوز با قاطعیت نمی‌توان گفت که آیا داروهای مهار کننده کولین استراز می‌توانند روند آسیب مغزی را هم کند کنند یا نه. برای پاسخ به این پرسش باید منتظر زمان بود. تجویز این داروها تازه شروع شده است و تنها با گذشت زمان و کسب تجربه می‌توان به تأثیر آن‌ها بر روند بیماری پی برد. اما حتی اگر اثر مثبت این داروها موقتی باشد، باز هم مصرف آنها توصیه می‌شود زیرا کیفیت زندگی بیمار و اطرافیان را بهتر می‌کند.

با مصرف چه دارویی از آلزایمر پیشگیری کنیم؟

دونپزیل با (نام تجاری یاسنال )، امروزه به طور گسترده‌ای در تمام مراحل بیماری برای درمان آلزایمر استفاده می‌شود. قرص یاسنال ۱۰ عوارض گوارشی کمتری دارد و بهتر تحمل می‌شود.قرصهای ۵ و ۱۰ میلی گرمِ این دارو به صورت یکبار در روز و قبل از خواب تجویز می‌شود.

علاوه بر عوارض گوارشی ، ممکن است باعث درد مفصلی، بی‌خوابی یا خواب آلودگی، سرگیجه یا کابوس شود. مصرف آن در صرع، بیماریهای هدایتی قلبی، آسم، زخم معده و اختلال بی اختیاری ادرار، انسداد خروجی مثانه، ممنوع است. این دارو با فلووکسامین، سایمیتدین، کتوکنازل، پارکستین، اریترومایسین و آنتی هیستامین تداخل اثر دارد.

در این باره بیشتر بدانیم
قطره آرتلاک 60 عددی

ریواستیگمین با (نام تجاری اکسلون)

باعث حفظ و افزایش سطح استیل کولین مغز می‌شود. در مطالعات بالینی، ریواستیگمین باعث بهتر شدن عملکردهای فکری و ارتقای آن یا جلوگیری از افت حافظه شده است. بیمارانی که با آن تحت درمان قرار گرفته‌اند، وظایف روزمره زندگی را بهتر انجام می‌دهند.

این دارو در مراحل خفیف تا متوسط بیماری کاربرد دارد. یکی از عوارض این دارو، افزایش ترشح اسید معده و ایجاد ورم معده در برخی بیماران است،بنابراین باید با غذا مصرف شود. این دارو تداخل اثر خاص با سایر داروها ندارد و به شکل کپسولهای۵/۰ ، ۳، ۵/۴ و ۶ میلی گرم در دسترس است.

پچ های پوستی ریواستیگمین

با ۲ دوز حاوی ۹ میلی گرم دارو و ۹٫۵ میلی گرم دارو در دسترس است. پچ روی قسمت فوقانی بازو و یا پشت یا سینه، روی پوست تمیز، خشک و بدون مو که زخم یا جوش ندارد چسبانده می شود. دارو طی ۲۴ ساعت، جذب شده، پس از آن، چسب کنده شده و از باید از پچ بعدی استفاده شود.

عوارض مثل تشدید لرزش، کاهش وزن و اشتها و تهوع و استفراغ ممکن است رخ دهد. در بیماران با سابقه زخم معده، بیماری هدایتی قلب، بیماری ریوی و انسداد ادراری باید با احتیاط مصرف شود.

داروی گیاهی گالانتامین (نام تجاری رمینیل):

از گل نرگس استخراج می‌شود. به صورت قرصهای ۴ ،۸ و ۱۲ میلی گرم موجود است. در مراحل خفیف و متوسط بیماری، مصرف روزانه‌ی ۲۴ میلی گرم از آن باعث بهتر شدن عملکرد ذهنی و وظایف روزمره زندگی می‌شود. شایعترین عوارض جانبی آن، تهوع، استفراغ، اسهال و کاهش اشتها می‌باشد.

در بیماران با اختلال کبدی و کلیوی، باید دوز دارو توسط پزشک تنظیم شود. تجویز در بیماران ریوی، انسداد خروج ادرار و سابقه صرع باید با احتیاط باشد. این دارو نباید بلافاصله بعد از غذا مصرف شود(کاهش جذب دارو).

ممانتامین(ابیکسا)

این دارو سالیان دراز است که در آلمان برای درمان آلزایمر استفاده می‌شود و باعث کند شدن روند تخریب سلول‌های مغز می‌شود. این دارو در مراحل متوسط تا شدید بیماری بکار می رود. برای بهتر شدن حافظه، تمرکز،‌ استدلال، زبان و توانایی انجام اعمال ساده کاربرد دارد.

عوارض جانبی آن، سر درد، یبوست، منگی و سرگیجه است. در نارسایی شدید کلیه توصیه نمی شود. قرص های ۵ و ۱۰ میلی گرمی دارد. مصرف دارو ، قبل یا بعد از غذا بلامانع است(غذا بر میزان جذب دارو اثری ندارد). بهتر است دارو قبل از خواب مصرف شود.

بررسی اثر قرص یاسنال ۱۰ بر روی سرعت جریان خون عروق مغزی در بیماری آلزایمر

در حال حاضر در میان مکمل های غذایی، ویتامین B6 ، B12 ، اسید فولیک و امگا ۳ ممکن است در کند کردن پیشرفت بیماری و پیشگیری موثر باشد.

چند نکته کلی در مصرف دارو قرص یاسنال ۱۰

تأثیر داروهای مورد استفاده در بیماری آلزایمر ( درمان دارویی آلزایمر )، بر روی سیستم عصبی مرکزی است. بنابراین هیچ گاه دارو را ناگهانی قطع نکنید. حتما دارو را در ظرف در بسته در دمای اتاق و دور از نور، گرما و رطوبت نگهداری کنید.

ممکن است مصرف دارو سبب کاهش تعریق و افزایش دمای بدن شود. در صورت بروز این حالت سریعا بیمار را به مرکز درمانی ببرید.
دارو را طبق زمان بندی معین مصرف کنید. اگر فراموش کرده اید دارو را در زمان خود مصرف نمایید و به زمان مصرف بعدی نزدیک شده است، صبر نموده و قرص را در زمان بعد مصرف کنید.

درمان علائم رفتاری بیماری آلزایمر:

این داروها ممکن است عوارض جانبی داشته باشند اما چنانچه با مصرف آنها رفتارهای بیمار قابل کنترل می شود باید از آنها استفاده نمود( البته وجود یک مراقب آرام و باحوصله که در برابر بیمار کم حوصلگی و عیبجویی نکند و با احترام و همدردی نیازهای وی را برطرف نماید بسیار مؤثر است).

درمان افسردگی:

افسردگی در بیماران مبتلا به آلزایمر شایع است. ناراحتی از ابتلا به این بیماری، ترس از تنهایی، احساس سردرگمی، ضعف حافظه و قوای ذهنی، همچنین کاهش آنزیم های پیام رسان همانند سروتونین در مغز بیمار می تواند به ایجاد افسردگی کمک کند. خوشبختانه داروهای زیادی برای درمان افسردگی وجود دارد که می توان با تجویز و تحت نظر پزشک متخصص از آنها استفاده کرد.

درمان علائم روان پریشی :

ممکن است همراه با بیماری آلزایمر علائمی نیز مانند عصبانیت و پرخاشگری، سردرگمی، توهم و هذیان ها و …. بروز کند. معمولا این رفتارها را می توان با داروهای مناسب درمان نمود.

درمان اضطراب :

اضطراب، سراسیمگی و ناآرامی در بسیاری از بیماران دیده می شود. مصرف داروهای مربوطه می تواند به آرامش افراد کمک می کند.

درمان مشکلات خواب:

هر چند که مشکلات خواب در بیماران مبتلا به آلزایمر شایع است اما داروهای خواب آور را باید با احتیاط مصرف نمود زیرا باعث عدم تعادل و افزایش خطر سقوط می گردند. تأثیر داروهای خواب آور معمول همانطور که گفته شد ممکن است در طول روز بعد نیز ادامه داشته و باعث گیجی بیمار شوند.

در این باره بیشتر بدانیم
شربت کلاسید 125

بنابراین بهتر است از تدابیر غیردارویی نظیر ورزش روزانه، دوش آب گرم قبل از خواب و خودداری از خواب نیمروزی طولانی کمک بگیرید و در صورت عدم بهبود وضعیت خواب برای تجویز دارو با پزشک مشورت نمایید.

موارد مصرف قرص یاسنال ۱۰ 

قرص یاسنال ۱۰ برای بیماران مبتلا به آلزایمر و برای درمان گیجی و سردرگمی (زوال عقل) وابسته به آلزایمر تجویز می شود.

این دارو بیماری آلزایمر را درمان نمی کند بلکه به بهبود حافظه، آگاهی و عملکرد ذهنی فرد بیمار کمک می کند و به مرور زمان بیماری آلزایمر – حتی در بیمارانی که از این دارو استفاده می کنند – بدتر می شود.

لازم به ذکر است تاثیر قرص یاسنال ۱۰ در همه بیماران یکسان نمی باشد، برخی افراد با مصرف این دارو از نظر عملکرد ذهنی بهبود یافته و در برخی دیگر اثری نداشته و حتی ممکن است تاثیر منفی روی عملکرد ذهنی داشته باشد.

این دارو برای درمان بیماری های اسکیزوفرنی، اختلال کمبود توجه و اختلال شناختی خفیف نیز تست شده و طبق نتایج یک مطالعه اثر خوبی در بهبود گفتار کودکان اوتیسم داشته است.

نکته مهم: داروی قرص یاسنال ۱۰ ممکن است با اسامی تجاری گوناگونی در بازار عرضه شود که در این مطلب تنها به یکی از آن ها اشاره شده است.

نحوه مصرف قرص یاسنال ۱۰

قرص یاسنال ۱۰ به صورت خوراکی با یا بدون غذا طبق دستور پزشک – که معمولا ۱ بار در روز درست قبل از خواب می باشد – مصرف می شود.

بهترین زمان مصرف دونپزیل شب ها قبل از خواب است اما اگر در دوره مصرف دچار مشکل خواب (بی خوابی) شده اید درباره تغییر زمان مصرف دارو به صبح با پزشک مشورت کنید.

از خرد کردن، شکستن یا جویدن قرص اجتناب کنید.

دوز مصرف قرص یاسنال ۱۰ با توجه به شرایط پزشکی بیمار و واکنش بدن به درمان توسط پزشک تعیین می شود.

برای کاهش عوارض جانبی این دارو – از جمله تهوع و اسهال – پزشک معمولا از دوز کم شروع کرده و به مرور طی هفته ها و ماه های بعد دوز مصرف را افزایش می دهد.

از افزایش یا کاهش دوز بدون مشورت با پزشک اجتناب کنید.

حتی اگر بعد از مدتی احساس بهتری دارید از قطع مصرف دونپزیل بدون مشورت با پزشک اجتناب کنید.

در صورتی که به مدت ۷ روز متوالی یا بیشتر، دارو را مصرف نکرده اید قبل از شروع مجدد با پزشک مشورت کنید، ممکن است پزشک دوباره از دوز کمتر شروع کند.

اثربخشی کامل دونپزیل ممکن است چند هفته طول بکشد. در صورت تشدید وضعیت به پزشک اطلاع دهید.

عوارض جانبی قرص یاسنال ۱۰

در صورت بروز علائم آلرژیک بعد از مصرف دونپزیل از جمله کهیر، مشکل تنفسی، ورم صورت، لب ها، زبان یا گلو با اورژانس تماس بگیرید.

اگر بعد از مصرف قرص یاسنال ۱۰ دچار عوارض جانبی زیر شده اید با پزشک تماس بگیرید:

ضربان قلب آهسته
احساس سبکی سر مانند حالت غش کردن
سوزش سر دل، تهوع، استفراغ یا درد معده تشدید شده یا جدید
تشنج
درد یا مشکل ادراری
مشکلات تنفسی تشدید شده یا جدید
علائم خونریزی معده مانند مدفعوع خونی یا قیری، سرفه خونی، استفراغ شبیه تفاله قهوه

برخی عوارض جانبی شایع قرص یاسنال ۱۰ عبارتند از:

حالت تهوع، استفراغ، اسهال
کاهش اشتها
درد عضلانی
مشکلات خواب (بی خوابی)
احساس خستگی

موارد ذکر شده لیست کامل عوارض جانبی قرص یاسنال ۱۰ نمی باشد، توصیه می شود در صورت مشاهده هر گونه علائم مشکوک با پزشک مشورت کنید.

موارد احتیاطی مصرف قرص یاسنال ۱۰

قبل از مصرف قرص یاسنال ۱۰ در صورتی که به این دارو آلرژی دارید یا از هر گونه حساسیت دیگر رنج می برید به پزشک اطلاع دهید.
قبل از مصرف سابقه پزشکی خود را در اختیار پزشک قرار دهید به خصوص اگر از مشکلات یا بیماری های زیر رنج برده اید:

– مشکلات تنفسی مانند آسم، بیماری انسدادی مزمن ریوی
– غش کردن
– تشنج
– بیماری های روده ای و معده مانند زخم یا خونریزی
– مشکل ادراری مانند پروستات بزرگ شده
– بیماری ریتم قلبی
– بیماری کبدی یا کلیوی

این دارو ممکن است باعث سرگیجه و خواب آلودگی شود و مصرف الکل یا ماری جوانا می تواند آن را تشدید کند. تا زمانی که تحت تاثیر دارو هستید از رانندگی، کار با ماشین آلات سنگین و هر کاری که نیاز به هوشیاری کامل دارد اجتناب کنید.
در صورت اعتیاد به ماری جوانا با پزشک مشورت کنید.

دونپزیل ممکن است باعث بروز اختلال طولانی شدن زمان QT شود که روی ریتم قلب اثر می گذارد و در برخی موارد نادر ممکن است به ضربان قلب سریع یا نامنظم کشنده یا علائم دیگر مانند سرگیجه شدید و خستگی منجر شده و لازم است به اورژانس مراجعه شود.

در این باره بیشتر بدانیم
کیت تشخیص کرونا

ابتلا به برخی بیماری های خاص یا مصرف برخی داروها ممکن است خطر طولانی شدن زمان QT را افزایش دهد. قبل از مصرف دونپزیل لیست داروهای مصرفی خود را در اختیار پزشک قرار داده و در صورتی که به مشکلات قلبی خاص (نارسایی قلبی، ضربان قلب کند، طولانی شدن زمان QT در EKG) مبتلا بوده یا سابقه خانوادگی ابتلا به مشکلات قلبی خاص ( از جمله طولانی شدن زمان QT در EKG و مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی) دارید به پزشک اطلاع دهید.

پایین بودن سطح پتاسیم یا منیزیم در خون نیز خطر ابتلا به اختلال طولانی شدن زمان QT را افزایش می دهد به خصوص اگر داروهای خاص مانند دیورتیک ها مصرف می کنید یا دچار تعریق شدید، اسهال یا استفراغ هستید.

قبل از عمل جراحی لیست داروهای خود را در اختیار پزشک یا دندانپزشک قرار دهید.
افراد مسن نسبت به برخی عوارض جانبی این دارو به خصوص طولانی شدن QT حساس تر هستند.

قرص یاسنال ۱۰ در بارداری

مصرف قرص یاسنال ۱۰ در دوران بارداری تنها در مواقعی که واقعا نیاز است و زیر نظر پزشک امکان پذیر است.
قرص یاسنال ۱۰ در شیردهی

هنوز مشخص نشده دونپزیل به شیر مادر منتقل می شود یا خیر. قبل از شیردهی حتما با پزشک مشورت کنید.
قرص قرص یاسنال ۱۰ برای چی خوبه؟
قرص قرص یاسنال ۱۰ برای چی خوبه؟

تداخل دارویی قرص یاسنال ۱۰

قرص یاسنال ۱۰ با داروهای ضد کولینرژیک تداخل دارد و نباید با هم مصرف شوند، از جمله این داروها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

بنزتروپین
آتروپین
تری هگزیفنیدیل

مصرف همزمان دونپزیل و داروهای زیر باعث افزایش آنزیم های کبدی شده و اثر دونپزیل را کاهش می دهند:

فنوباربیتال
فنی توئین
ریفامپین
کاربامازپین
دگزامتازون

مصرف همزمان قرص یاسنال ۱۰ با داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی خطر بروز زخم معده را افزایش می دهد، قبل از مصرف داروهای زیر با پزشک مشورت کنید:

آسپرین
ایبوپروفن
ناپروکسن
سلکوکسیب
دیکلوفناک
ایندومتاسین
ملوکسیسکام
و غیره

نکته: برخی داروهای تجویزی یا بدون نسخه حاوی مقداری آسپرین، ایبوپروفن یا ناپروکسن هستند، قبل از مصرف هر گونه دارو برچسب آن را مطالعه کنید.

توجه: به مصرف آسپرین با دوز کم که توسط پزشک و برای جلوگیری از حمله قلبی یا سکته مغزی تجویز شده – معمولا دوزهای بین ۸۱ تا ۳۲۵ میلی گرم در روز – ادامه دهید.

توجه: موارد ذکر شده در بالا کامل نمی باشد و داروهای ذکر شده ممکن است با اسامی تجاری دیگری عرضه شده باشد، بنابراین برای جلوگیری از هر گونه تداخل دارویی توصیه می شود قبل از مصرف دونپزیل حتما پزشک را از لیست تمام داروهای مصرفی شیمیایی و گیاهی، مکمل ها، ویتامین ها و غیره مطلع کنید.

دوز مصرف قرص یاسنال ۱۰

قرص یاسنال ۱۰ یک داروی تجویزی است و دوز مصرف آن تنها توسط پزشک و با توجه به شرایط پزشکی بیمار تعیین می شود، از مصرف خودسرانه یا کاهش و افزایش مصرف این دارو اجتناب کنید و حتما قبل از مصرف با پزشک مشورت کنید.

این دارو معمولا ۱ بار در روز توسط پزشک تجویز می شود.

در آلزایمر خفیف تا متوسط پزشک معمولا از دوز کم دارو – ۵ میلی گرم ۱ بار در روز – شروع کرده و طی ۴ تا ۶ هفته دوز مصرف را به ۱۰ میلی گرم و ۱ بار در روز افزایش می دهد.

در آلزایمر متوسط تا شدید پزشک ممکن است بعد از حداقل ۳ ماه مصرف روزانه دوز ۱۰ میلی گرم، دوز مصرف را افزایش دهد.

در صورت فراموش کردن دونپزیل به محض یادآوری آن را مصرف کنید اما اگر زمان زیادی گذشته تا نوبت بعدی منتظر بمانید و از دو برابر کردن مقدار دارو اجتناب کنید.

 

عوارض مصرف بیش از حد قرص یاسنال ۱۰

در صورت مصرف بیش از حد قرص یاسنال ۱۰ و بروز مشکلات تنفسی یا غش کردن بیمار به اورژانس مراجعه کنید. برخی علائم مصرف بیش از قرص یاسنال ۱۰ عبارتند از:

استفراغ
سرازیر شدن بزاق دهان
تعریق
حالت تهوع
غش کردن
تشنج
ضربان قلب آهسته
مشکل تنفسی، تنفس کم عمق
تاری دید
ضعف عضلانی

اشکال دارویی قرص یاسنال ۱۰

قرص رمودون ۱۰ میلی گرم
قرص آلزاکیم ۵ میلی گرم
قرص دونپزیل ۵ و ۱۰ میلی گرم
قرص دانپزیل ۵ میلی گرم
قرص دونپت ۵ و ۱۰ میلی گرم
قرص یاسنال ۵ و ۱۰ میلی گرم
قرص آریسپت ۵ و ۱۰ میلی گرم
قرص آلپزیل ۵ و ۱۰ میلی گرم
قرص آریسپتین ۵ و ۱۰ میلی گرم
قرص قرص یاسنال ۱۰ ۵ و ۱۰ میلی گرم
قرص آلزتریت ۵ و ۱۰ میلی گرم

 

مطالب پیشنهادی:
قرص الزیکسا۱۰ برای چیست
قرص آلپزیل ۱۰
خرید اینترنتی قرص یاسنال
قرص دونپت
جایگزین قرص یاسنال
قرص دونپت ۱۰ چیست
خرید قرص یاسنال ۵
قرص آلزیکسا ۱۰

 

 

قرص یاسنال 10

۵/۵ - (۷۱ امتیاز)

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *